COCEMFE SEVILLA ENGELLİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

COCEMFE SEVILLA ENGELLİLER GÜNÜNDE HAYATA YENİDEN UYUM KILAVUZUNU TANITTI. BU ÇEVRİMİÇİ KILAVUZ, SONRADAN ENGELLİ KİŞİLERİN SOSYAL İÇERMELERİ İÇİN ÇEŞİTLİ FIRSAT VE İMKÂNLARA ERİŞİMLERİNİ SAĞLAMAKTADIR

COCEMFE Sevilla tarafından ev sahipliği yapılan etkinlikte Sevilla Belediye Başkanı ve Sevilla eyaletinden birçok belediyeyi temsil eden katılımcılar yer aldı.

 

Sevilla Fiziksel Engelliler Dernekleri Federasyonu (COCEMFE Seville), Sevilla Belediyesi, Sevilla İl Meclisi ve Endülüs Hükümeti işbirliğiyle 3 Aralık Dünya ve Avrupa Engelliler Günü'nü kutladı. Bu etkinliğin amacı, “Hayata Yeniden Uyum” projesinin nihai sonuçlarını ve bu proje kapsamında üretilen çevrimiçi kılavuzunu tanıtmaktır. Çevrimiçi kılavuz, sonradan engelli kişiler ve aileleri için sunulan fırsat ve imkânlara ulaşmayı sağlamaktadır. Ayrıca, bu etkinlik yerel yönetimler arasında kapsayıcılığı teşvik eden imkânlar sağlamak, gerçeği analiz etmek ve yeni projeler önermek için ittifaklar ve işbirliği için yeni fırsatlar sunmuştur.

AC Hotel Sevilla Forum'da düzenlenen etkinliğe; Sevilla Belediye Başkanı Antonio Muñoz, Sevilla İl Meclisi Sosyal Uyum ve Eşitlik Yardımcısı Rocío Sutil ve Sevilla'daki Endülüs Bölgesel Hükümeti Sosyal İçerme, Gençlik, Aileler ve Eşitlik bölgesel delegesi Rocío Barragán katıldı. Ayrıca Belediye Başkan Yardımcısı ve Sevilla Kent Konseyi Kentsel Habitat ve Sosyal Uyum Delegesi Juan Manuel Flores de hazır bulundu.

Toplantıya Sevilla vilayetindeki yirmiye yakın belediyenin yetkilileri, sosyal kuruluşların temsilcileri ve engelliler de dâhil olmak üzere elliye yakın kişi katıldı. Etkinliğin açılışında COCEMFE Seville yönetim kurulu üyesi Nieves Márquez işaret diliyle tercüme edilen manifestoyu okudu. Bu manifesto, sosyal ve sağlık koordinasyonunu geliştirme ihtiyacını, kırsal alanda yaşayan engellilerin yaşam kalitesini yükselten hizmetlerin sunulmasını ve bakım kavramında bir değişiklik yapılmasını talep eder.

photo from TPM

 COCEMFE Seville Başkanı Juan José Lara, engellilerin günlük   hayatlarını kolaylaştırmak ve normalleştirmek için evrensel   erişilebilirliğin önemini vurguladı ve bunu başarmak için siyasi   iradeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, en hassas grupların   ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla yönetimi hızlandırmak   için kurumlarla koordinasyon ihtiyacının altını çizdi.

  Sevilla Belediye Başkanı, "fırsat eşitliği, evrensel erişilebilirlik ve   engellerin kaldırılmasında kaydedilen ana ilerlemenin derneklerle   kurduğumuz ittifak sayesinde olduğunu kabul etmeliyiz" diyerek   derneklerin kamu idarelerinin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir. "Daha adil bir topluma ulaşmanın yolu budur" diyen başkan ayrıca, yönetimin katılımı, kamusal alanlarda evrensel erişilebilirliği, işlevsel çeşitliliğe sahip kişilerin kamu iş tekliflerine dâhil edilmesini ve barınmanın yanı sıra eğitim, kültür ve sporda farksızlığı artırması gerektiğini vurguladı.

 

Engelliler günü etkinliği sırasında Avrupa Birliği Erasmus Plus programı tarafından ortaklaşa finanse edilen “Hayata Yeniden Uyum” projesi de tanıtıldı.  Bu projenin temel amacı, sonradan engelli bireyler ve ailelerinin yeni koşullara uyum sağlamalarına yardımcı olmak, topluma ve iş hayatına dâhil olmalarını sağlamaktır. Bu anlamda José Luis Falcón, yeni bir gerçekliğe uyum sağlama ve karşılaştığı sorunlar açısından sonradan engelli bir birey olarak yaşam öyküsünü sundu.

Diğer yandan COCEMFE Sevilla'nın erişilebilirlik sorumlusu Tomás Martín-Javato, Federasyonun 2021'den bu yana Sevilla eyaletinin kırsal çevresindeki etkisine değindi. Kurumun farklı daireleri tarafından gerçekleştirilen 1.800'den fazla faaliyetin altı çizilerek ildeki 70'ten fazla belediyedeki faaliyetlerden bahsedildi. Sonuç olarak, ilgili kurumların hem hazırlanmasında hem de işlenmesinde işbirliği yapması gereken erişilebilirlik planlarının ve yönetmeliklerinin güncellenmesi ihtiyacı ifade edildi. Kırsal alanlardaki etkiler arasında önemli bir faaliyet olarak bu belediyelerde “Hayata Yeniden Uyum” çevrimiçi rehberinin yaygınlaştırılması da yer aldı.

Ayrıca, bu günün anılması sırasında sosyal projeler, eğitim, istihdam, evrensel erişilebilirlik ve eğlence gibi farklı ilgili konular tartışıldı.

 

Etkinliğe Castilleja del Campo Belediye Başkanı Narciso Luqu, Fuentes de Andalucía belediye başkanı Francisco J. Martínez, belediye binasının mimarı M. Dolores Mateo, DIVERZA projesi çalışanları Silvia de la Vega ve Isabel M. Pérez, Santiponce Belediye Başkanı Justo Delgado ve Şehir Planlamadan Sorumlu Meclis Üyesi José Manuel Marín, San Juan de Aznalfarache belediye başkanı, Basın Ofisi'nden Fernando Zamora ve Inmaculada Muñoz, Alanis Hazine Müsteşarı M. Luisa Barbero, Bollullos de la Mitación Yerel Kalkınma Meclis Üyesi Isabel Lora ve bölgenin koordinatör psikoloğu Dolores Domínguez, Bormujos Sosyal Refah Meclis Üyesi Leonor Benítez, Las Cabezas de San Juan Sağlık Danışmanı Francisca Ramos, Pilas'tan Sosyal Refah, Yaşlılar, Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Meclis Üyesi Juan Manuel Rodríguez ve eşi Dolores Colchero, Peñaflor, Ana Ruiz ve Ana Pérez Sosyal Hizmetler ve Turizm meclis üyeler, Cañada del Rosal Belediye Hizmetleri ve Spordan Sorumlu Meclis Üyesi Manuel Domínguez, Utrera Sosyal Hizmetler Meclis Üyesi Isabel M. Lara, Badolatosa Belediye Meclisi Sosyal Hizmetler teknisyeni Yolanda Tenor, El Rubio Kent Konseyi adına belediye başkanı Jesús Guerra ve sırasıyla İletişim ve Sosyal Hizmetler meclis üyeleri Manuel I. Pardillo ve Virginia Borrego, Sosyal Hizmetler, Eğitim ve İstihdam Danışmanı, Virginia Mojeda, Childhood projelerinin koordinatörü Dolores Román ve idari asistan Lourdes García katıldı.

 

Etkinliğe ayrıca COCEMFE Sevilla'nın ilişkili kuruluşlarının temsilcileri de katıldı: People of Osuna and Province (ADOYP) Engelliler Derneği, Functional Diversity AZAAR Kadınlar Derneği, C.D. BSR Vistazul, Virgen de Consolación de Utrera APDIS Engelliler Derneği, CAAD Sevilla Quad Rugby, Villafranca ADIFIPA ve Los Palacios Fiziksel Engelliler Derneği, Sevilla Endülüs Omurilik Yaralanmaları Derneği (ALMA Seville).

Buna paralel olarak COCEMFE Seville, 2022 Uluslararası ve Avrupa Engelliler Günü çerçevesinde eğitim merkezlerinde bilinçlendirme günleri yapmıştır. Özellikle 28 merkezi ziyaret ederek 1952 öğrenciyi bilinçlendirmiştir.

Etkinliğin fotoğraflarını aşağıdaki linke tıklayarak indirebilirsiniz: https://photos.app.goo.gl/rxaynXLmptmAy2zu5

İspanyolca metin için: https://cocemfesevilla.es/cocemfe-sevilla-celebra-el-dia-de-la-discapacidad-reclamando-derechos-de-las-personas-con-discapacidad-como-la-coordinacion-sociosanitaria-y-los-servicios-en-zonas-rurales

Fotografía Día Discapacidad 2022